Nederland en Hongarije honderd jaar geleden
De Theologische Universiteit Utrecht (voorheen Kampen) heeft zich de laatste jaren intensief met Hongarije bezighouden. Aanleiding was het feit dat prof. dr. George Harinck van Ferenc Postma vernam dat er in het archief van de Gáspár Károli Universiteit te Budapest brieven van Abraham Kuyper en van zijn dochters werden bewaard.Harinck, toen directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor de Geschiedenis van het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, vertrok spoorslags naar Budapest om poolshoogte te gaan nemen. Het zag er veelbelovend uit. Hij sloot een overeenkomst met de rector van deze universiteit en ging op zoek naar iemand die deze brieven zou willen scannen. Zo kwam hij uit bij ondergetekende, die in totaal zo’n 1300 brieven scande.
Toen Harinck de VU verliet en naar Kampen vertrok, verhuisde dit onderzoek mee. Een van de thema’s daarin betrof de zogenaamde kindertreinen, waarmee tussen 1920-1930 zo’n 28.000 Hongaarse kinderen naar Nederland kwamen om bij te komen van de ontberingen die oorlog en revolutie de Hongaren hadden gebracht. Maar er waren meer thema's, en nader onderzoek lag voor de hand.
Met Hongaarse Neerlandici, theologen en juristen werd intensief samengewerkt. Ondergetekende werkte vooral samen met Neerlandici, G. Harinck en C. van den Broeke, hoogleraren aan de TUU, hadden contacten met verschillende juridische faculteiten.
Deze samenwerking bleek buitengewoon vruchtbaar. De Károli Universiteit organiseerde een congres waaraan wij meewerkten, bijna gelijktijdig met een congres dat door de zusterfaculteit van de ELTE werd georganiseerd. In 2020 werd te Kampen een groot, internationaal congres georganiseerd. Ook verscheen er een reeks van publicaties.
Meer over dit onderzoek in de volgende paragrafen.
Titel
Datum
Hits
Foto Gerrit Kiers